2013 m. vasario 27 d., trečiadienis

Pailgieji svogūnai (Calçots - kalšots)


Katalonijos zonoje itin didelė šventė - kalšotada. Calçots – tai viena iš svogūno rūšių. Šiuos svogūnus auginant, būtina apgaubti dideliu žemės kiekiu, kad butų kuo ilgesnis baltas stiebas. Dažniausiai šis baltas stiebas būna apie 20-25cm, būtent jis ir yra valgomas. Calçots paruošimo būdas yra labai paprastas. Jie kepami ant žarijų, dažnai kuomet dar rusena ugnis. Pati šventė  - tai svogūnų valgymas, kiekvienas dalyvis turi savo ´seilinuką´, nes po šio valgio ne tik rankos, bet dažnai ir rūbai ir veidas būna pajuodęs. Tikri kalšotados dalyviai primąjį pajuodusį svogūno sluoksnį nulupa vienu ypu. Kaip tai padaroma? Viena ranka suspaudžiami tvirtai vidiniai svogūno laiškai, tuomet kita ranka sučiumpama balto kotelio pabaiga ir pirštais suspaudžiama, kol atšoksta pirmasis sluoksnis nuo likusių. Neatleidžiant pirštų tempiamas pirmasis sluoksnis žemyn ir taip išsineria visiškai švarus svogūno vidus. Šis dalis yra mirkoma į romesko padažą ir suvalgomas baltas svogūno stiebas. Šis patiekalas turi neatskiriamas dalis, svogūnas ir romesko padažas, ir abu jie yra lygiaverčiai, tad jei padažas nėra vykęs, tikrąja kalšotada džiaugsitės trumpai!! Skanios patirties!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą